7 Грешки, които да избягвате, когато продавате имота си

Да продадете имота си не винаги е лесно. Променливият и динамичен пазар, както и големият ръст на строителство правят тази задача малко по-сложна. Емоционалната връзка и спомените създадени във вашия дом, от друга страна, винаги ви карат да преосмислите дали това е най-правилното решение. В тази статия ще ви насочим как най-бързо и правилно да подходите към това действие и от кои грешки да се предпазвате при продажба.

Независимо дали продавате имот за първи път и или вече сте го правили, знаейки особеностите при продажбата, ще се предпазите от грешки и ще спестите време и пари.

 

 1. Не надценявайте пазарната цена

Една от най-важните стъпки при продажбата на един имот е правилното определяне на цената, която да бъде изцяло съобразено с пазара. Правилното ценообразуване ще осъществи продажбата във възможно най-кратък срок. Определянето на правилната цена е от изключително значение за продажбата. Потърсете агенция за недвижими имоти, която ще ви даде най-адекватна оценка. Ако не го направите рискувате да завишите цената и да забавите процеса по продажбата. На база на анализи от последните продажби на имоти във вашата локация, агентите ще оформят най-подходящата и приемлива цена.

Не се притеснявайте, ако занижите цената на имота си. Това може да се окаже много добър ход от ваша страна и да доведе доста клиенти, които дори да наддават за закупуването му. Това е една от най-често използваните стратегии на агентите за недвижими имоти.

 

 1. Не продавайте в неподходящ период от годината

Периодът от годината, в който продавате имота си, може да се окаже много важен за определянето на цената и срока за продажбата.

 1. Не подценявайте дефектите в дома си

Дори малките дефекти биха могли да откажат потенциалния купувач. Правейки оглед на дома ви, клиентите ще разгледат дори най-малките детайли. Разхлабените дръжки, миризмата, амортизацията на мебелите и други фактори ще повлияят на крайното им решение. Проучванията показват, че около 70% от собствениците на имоти правят поне един ремонт преди продажба. Боядисването, подмяната на килими и освежаването на банята са най-често срещаните промени в интериора.

Понякога дори и по-скъпите ремонти, могат да окажат много добър резултат, продавайки по-бързо имота ви, на по-добра цена. Инвестицията в реновиране и поправяне на части от дома са доста добро решение в повечето случай. Ако имате проблем с някоя част от имота си и не искате да я отремонтирате, намалете още от началото цената и упоменете проблема.

 

 1. Забравете за емоциите, когато продавате

За да продадете дома си успешно, е важно да пренебрегнете емоционалната си връзка и спомените създадени на това място. Направете всичко възможно да запазите самообладание по време на недоволство от клиенти за части от имота или по време на преговори за цената. Никой имот не е перфектен, всеки клиент може да има забележки и да недоволства от определени части в жилището. Дори ако сте добавяли екстри и подобрения, които смятате, че са много ефектни и добавят висока стойност, това не гарантира, че купувачът ще ги оцени и ще вземе под особено голямо внимание. В случай, че работите с агенция за недвижими имоти, постарайте се да не сте в имота си по време на огледи, защото потенциалните купувачи няма да могат да визулизират себе си като жител на този дом.

 

 1. Осигурете безупречен вид на имота по време на огледи

Почистването, подреждането и освежаването на дома ви за огледи, е доста важно и определящо за възприятитето и интереса към имота от потенциалните купувачи. Проучванията показват, че близо 50% от купувачите на имоти се влияят от доброто и чисто състояние на стаите.
Извършете следните действия преди огледи:

 • Почистете пода
 • Забършете уредите
 • Почистете банята и тоалетните
 • Елиминирайте миризмите

 

 1. Не забравяйте за снимките

Много важна част от продажбата на вашия имот е професионалното заснемане. Наемането на фотограф е доста добър ход. В случай, че не направите хубави снимки, това ще повлияе върху интереса от купувачите с интерес към обявата. Използването на агенция за недвижими имоти ще спести и това действие от ваша страна. Агентите сами ще направят професионални снимки и ще се заемат с бързата и продажба на вашия имот.

 

 1. Помислете за агенция за недвижими имоти

Наемането на професионалист в областта ще допринесе драстично за бързата продажба и получаването на по-добра цена. Използването на агенция за недвижими имоти е най-добрият избор съобразно следните предимства:

 • Писането и попълването на цялата документация при продажба.
 • Намаляне на стреса и съсредоточаване върху факти, а не емоции при огледи.
 • Агентът има опит в продажбите във вашия район и знае какво купувачите търсят.
 • Той ще направи анализ на пазара, на база на който ще определи най-подходящата цена за продажбата.
 • Ще спести много от времето ви и няма да има нужда да ходите по огледи.
 • Ще предразположи клиента максимално при огледи.

Разбира се, няма как да се гарантира безпроблемна продажба. Винаги има особености и малки препятствия, през които трябва да преминете, но правилната подготовка и нужната информация около продажбата ще улесни максимално този процес.

 

За още съвети и съдействие при продажба на имот, ние от RealNet сме насреща!

 

Включете се в Дискусията

Compare listings

Сравни