На пазара на имоти се виждат признаци на забавяне, коментира експерт

 

Според Александър Бочев забавянето не е от гледна точка на броя сделки, а на растежа на цените.

През последните месеци има признаци на забавяне на пазара на недвижими имоти, но това се случва не по отношение на броя сделки. По-скоро се забавя растежът на цените. Това каза Александър Бочев от Националното Сдружение Недвижими имоти в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Това е естествен процес и най-доброто състояние на пазара е, когато имаме равновесие между очакванията на купувачите и очакванията на продавачите на имоти, коментира Бочев. Според него, пазарът навлиза в много добър цикъл на своето развитие.
“2017 все още не е свършила, но ако трябва да я сравняваме с предходни години, не бих казал, че по отношение на имотния пазар, се отличава по нищо от цялостната икономическа картина в България, а и в Европа и света”, заяви експертът.
“Знаете, че икономиката се развива циклично – имаме цикли на спадове и такива на подем. В момента се намираме в един такъв етап на икономическия цикъл”, допълни той.

Имотният пазар наистина се съживи през последните няколко години и това доведе до покачване на цените на имотите, каза гостът.
“Предпоставките са няколко, но основните са на първо място цените на имотите, през 2014 достигнаха нива с около 40-50% по-ниски в сравнение с 2008”, заяви Бочев. “Това ги направи достъпни за много повече хора и желани като покупка. На второ място – банките занижиха чувствително лихвите по депозитите. Не на последно място спадът на лихвите по кредитите осигури и по-достъпен финансов ресурс за покупка на имоти”.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria, редактор Виктория Тошкова

Включете се в Дискусията

Compare listings

Сравни