Сравнете Обявите

На пазара на имоти се виждат признаци на забавяне, коментира експерт

На пазара на имоти се виждат признаци на забавяне, коментира експерт

 

Според Александър Бочев забавянето не е от гледна точка на броя сделки, а на растежа на цените.

През последните месеци има признаци на забавяне на пазара на недвижими имоти, но това се случва не по отношение на броя сделки. По-скоро се забавя растежът на цените. Това каза Александър Бочев от Националното Сдружение Недвижими имоти в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
Това е естествен процес и най-доброто състояние на пазара е, когато имаме равновесие между очакванията на купувачите и очакванията на продавачите на имоти, коментира Бочев. Според него, пазарът навлиза в много добър цикъл на своето развитие.
“2017 все още не е свършила, но ако трябва да я сравняваме с предходни години, не бих казал, че по отношение на имотния пазар, се отличава по нищо от цялостната икономическа картина в България, а и в Европа и света”, заяви експертът.
“Знаете, че икономиката се развива циклично – имаме цикли на спадове и такива на подем. В момента се намираме в един такъв етап на икономическия цикъл”, допълни той.

Имотният пазар наистина се съживи през последните няколко години и това доведе до покачване на цените на имотите, каза гостът.
“Предпоставките са няколко, но основните са на първо място цените на имотите, през 2014 достигнаха нива с около 40-50% по-ниски в сравнение с 2008”, заяви Бочев. “Това ги направи достъпни за много повече хора и желани като покупка. На второ място – банките занижиха чувствително лихвите по депозитите. Не на последно място спадът на лихвите по кредитите осигури и по-достъпен финансов ресурс за покупка на имоти”.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria, редактор Виктория Тошкова

img

RealNet

Подобни публикации

Седми годишни награди RealNet

На 08.12. RealNet връчи седмите годишни награди на своите...

Продължете да четете
от RealNet

Какво се търси на пазара на имоти

По време на конференцията Моят град. Моят...

Продължете да четете
от RealNet

RealNet партньор на Интер Нейшън

          На 7.10 и 13.10.2017, RealNet бе поканена да вземе...

Продължете да четете
от RealNet

Включете се в Дискусията

EN/RU