Един от три имота се купува с готови пари

Очаква се броят на сделките за 2020-а да надмине рекордната 2008 г.

При една от три имотни сделки купувачите плащат цялата цена, без да теглят кредит, казват брокери от посредническите агенции.

Според Тихомир Цаков от столична фирма за недвижими имоти около една трета от покупките на жилища са изцяло със заделени пари. „Останалите са с пълна или частична ипотека. Сякаш обаче падна числото на хората с пари в брой, решили да ги вложат в имот.

Причината е в ръста на цените на имотите

Отделно вече се търсят повече по-големи жилища, които струват по-скъпо. Това се отнася, разбира се, за големите градове. В селата, където се купува къща за десетина хиляди лева, никой не тръгва да тегли ипотека“, пояснява брокерът.

Александър Бочев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти“ (НСНИ), припомни, че няма обобщена статистика, но неговите наблюдения сочат, че около 70% от покупките на имоти се реализират с теглене на ипотечен кредит за част от цената или за цялата, а в останалите случай купувачът плаща със собствени заделени средства.

По думите на Тихомир Тошев, шеф на кредитна консултантска кантора, потвърди, че между 60% и 70% от сделките се финансират изцяло или частично с ипотечен кредит. „Останалите са кеш плащания. Има доста свободни пари у хората и въпреки пандемията интересът към покупката на имоти продължава да расте и най-вероятно

през 2020-а активността ще е по висока от рекордната 2008 г.

и по изтеглени ипотечни кредити, и по покупки на недвижимости“, прогнозира експертът.

Данните на Агенцията по вписванията показват силно раздвижване на пазара през първото тримесечие на годината, най-вече в големите градове на страната. В столицата между януари и март са били вписани близо 6700 сделки, което е с 26% повече спрямо същия период на 2020 г. и с 18,5% нагоре спрямо първите три месеца на 2019 г. Още по-голям е ръстът в Пловдив – от повече от една трета над нивото спрямо 2020 г. и 21% повече спрямо първото тримесечие на 2019 г. увеличаване на броя на сделките има и във Варна и Бургас, въпреки че особено в морската столица темпът на покачване е значително по-бавен в сравнение със София и Пловдив.

Коментирайки състоянието на пазара на имоти и предпочитанията на купувачите от началото на годината Наско Атанасов, от друга имотна агенция, споделя, че при него едва един от 10 клиенти плаща избраното жилището, без да му се налага да тегли какъвто и да е кредит.

Официалната статистика сочи още

ръст на ипотечното кредитиране през първото тримесечие

с по 7% на годишна база във Варна и София, с 16% в Пловдив и с 1% в Бургас. БНБ също регистрира за периода 10% увеличение на сумите на ипотечните заеми.

Източник: Monitor.bg

 

Включете се в Дискусията

Compare listings

Сравни