Когато продавате жилище

С настоящата статия Ви предлагаме няколко практични съвета при продажба на жилище.

Заложете на първото впечатление. Нека да започнем още с вратата – мръсната и грозна врата още в самото начало ще отблъсне купувача. Само едно освежително боядисване или почистване на входната врата може да се окаже от съществено значение. Запомнете: колкото по-добре изглежда вашият имот, на толкова по-добра цена ще се продаде. И най-малката подробност е от значение.

 

Изчистете навсякъде – в хола, в кухнята, в банята. Ако котката ви, например, е издрала тапетите в коридора, сменете ги, в случай че са ви останали от последния ремонт. Постарайте се да няма грозни петна, които се набиват на очи или други подобни. Тогава човекът, който ще дойде да види апартамента, ще може да види наистина колко е страхотен, а не колко добре би изглеждал „след малко освежаване”. Нека банята да свети от чистота. Банята е основна част в жилището, хората се лишават и правят преустройства на балкони, кухни и други помещения, но не и на банята. Придайте й малко блясък.

 

Проверете кранчетата и крушките. Бавно процеждащите се капки вода от развалено кранче могат да скъсат нервите на всеки, а ръждясалите мивки са още по-ужасни. Изгорялата крушка води до мрак, който от своя страна скрива всички предимства и качества на стаята, създава потискащо усещане и по този начин я прави да изглежда малака. Не позволявайте тези и други такива проблеми да оставят грешно впечатление в купувача.

 

Въздействието на светлината. Отворете прозореца през деня. Позволете на слънцето и на чистия въздух да влязат вътре! Дръпнете пердетата и купувачът ще може да види колко светъл и приятен е вашият дом. Вечерта осветете навсякъде, запалете всяка лампа във всяка стая, когато показвате жилището си. Светлината добавя цвят и топлина и прави апартамента да изглежда по-уютен и гостоприемен.

 

Освободете малко пространство. Помнете, потенциалните купувачи търсят нещо повече от място за живеене. Те търсят и място, където могат да разполагат вещите си. Проверете дали не сте забравили да почистите и освободите килера или мазето от излишни неща. Подредете вградения гардероб. Колкото по-добре е подреден той, толкова по-голям изглежда. Точно сега е времето да сложите в един кашон онези непотребни дрехи и да ги подарите на някой нуждаещ се.

 

Мислете за безопасността. Самите ние, ако сме живели дълго на едно място и после продаваме това жилище, понякога не отдаваме значение на захвърлените предмети, които са се превърнали в „част от пейзажа” – ролковите кънки на детето в някой ъгъл, хлъзгави повърхности, ниско увиснали лампи, дълги размотани кабели и т.н. Направете вашия имот едно безопасно място за непознатите с обстановката посетители.

 

Доверете се на опита. Когато потенциалният купувач започне да говори за цена, условия и други теми около сделката, оставете вашия брокер професионалист да говори за това. Дори да ви се струва, че знаете повече от него, не забравяйте все пак, че той с това си изкарва хляба. Защото това са  деликатни теми и някое малко недоразумение или неправилно разбрана дума може да провали бъдещата сделка.

 

Как да се държите. Бъдете дружелюбни, но не се опитвайте да предизвикате разговор. Ако потенциалният купувач иска да си говори с вас, той сам ще го направи, обикновено той се интересува повече от това да види имота колкото се може по-добре и не е желателно да отвличате вниманието му. Не се извинявайте! Независимо колко скромно или неоправено изглежда вашето жилище, никога не се извинявайте и не коментирайте неговите недостатъци. Ако по някакъв повод потенциалният купувач започне да го критикува, оставете вашия брокер да се справи със ситуацията. Не превръщайте дома си в магазин за втора употреба. Когато човекът дойде да огледа вашия имот, не го занимавайте с предложения за продажба на онези мебели, които вече не ви трябват.

 

Обоняние и миризми. Ако по някакъв повод нещо в имота мирише неприятно, непременно проветрете добре, открийте причината и я отстранете. Едно такова мъничко усилие от ваша страна може да доведе до желаната сделка.

 

Музика. Рокендролът никога няма да умре. Но като нищо може да убие една сделка с недвижими имоти. Времето, когато показвате жилището си, е времето, когато трябва да изключите страхотната си уредба или телевизор.

 

Помогнете на вашия брокер. Естествено, вие знаете по-добре предимствата на този имот от когото и да било друг и можете да го похвалите и да говорите за качествата му по-добре от всеки друг и ако вашият брокер пропусне да спомене за някои негови прелести, то е, защото той не знае за тях, а на вас нищо не ви пречи да ги споменете. Огледите са много важни, никой не би си купил жилище, без да го е видял, нали? Затова изберете си определено време от деня, което ще бъде за огледи, така че брокерът ви да знае предварително кога ще ви е удобно да покажете жилището и така не рискувате да пропуснете някой, който купува спешно. Ако апартаментът е празен, би било добре да предоставите ключ на агенцията, това ще улесни и вас, и брокера, и сделката.

 

 

Източник: вестник за обяви АЛО-София

Включете се в Дискусията

Compare listings

Сравни