Как да повишите стойността на имота си?

Целта на всяка инвестиция в недвижим имот е да се увеличи стойността на съответния имот, да струва повече, отколкото когато е струвал при купуването му. Има лесни начини за добавяне на стойност, както и такива, изискващи влагане на повече средства и по-сериозни ремонти. В настоящата статия Ви представяме 15 стъпки, които обхващат и двата начина за увеличаване на стойността на Вашия имот.

Евтини похвати за увеличаване на стойността на имота

Има лесни стъпки, които всеки собственик на имот може да приложи, повишаващи атрактивността му. Разбира се, тези прости съвети не могат да добавят десетки хиляди левове към стойността му, но без тях може да не реализирате пълния потенциал на Вашия имот. Изборените подобрения по-долу могат да се извършат без ангажиране на външни изпълнители.

 1. Почистете. Уверете се, че имотът Ви е чист,за да получите незабавна възвръщаемост на стойността на имота. Това включвакакто външно, така и вътрешно почистване. Боклуците, мръсотията и неприятнитемиризми не са привлекателни характеристики.
 2. Освежете. Тук имаме предвид пребоядисване.Ще бъдете изумени от разликата, която може да направи един нов слой боя. Тяможе да съживи и озари „измореното“ пространство. Неутралните цветове,например, са универсални и ненатоварващи
 3. Декорирайте. Няколко стратегическиразположени растения, нова пощенска кутия, външни светлини и т.н., могат данаправят имота Ви значително по-приветлив.
 4. Помислете за поддръжката. Смяна на дръжката на вратата,ключа на лампата и т.н., е лесен начин бързо да придадете нов живот наелементите, които се използват всекидневно и лесно се набиват на очи.
 5. Реорганизирайте пространствата. Това означава да придадете функция на всяка стая, за да добавите стойност, тъй като много купувачи нямат въображение. Правилното разположение на мебелите, големината и обема им също са от ключово значение.

По-капиталоемки похвати за повишаване на стойността на имота

Тук говорим за промените, които можете да направите на имоти със средна до висока цена, в зависимост от степента на извършеното обновяване и избраните материали. Тези промени имат потенциал да добавят значителна стойност на Вашия имот.

 1. Добавете интериорни детайли. Можете да придадете на една скучнастая характер, като добавите дизайнерски стол към нея.
 2. Променете / добавете дограми иливрати. Това еценно допълнение. Не само подобрява естетиката на дома, но също така може данамали шума, сметките за отопление и охлаждане, и да увеличи естественатасветлина. Например, френските врати, които водят до задния двор добавятелегантност, отварят пространството и позволяват повече светлина да влезне вдома. Светлините също помагат за осветяване на пространства, които няматпрозорци или естествена светлина. Правилното позициониране на прозорците ивратите също може да подчертае красивия изглед или да сведе до минимум този,който не е толкова привлекателен, като тухлена стена или изглед към друг имот вблизост.
 3. Сменете подовите настилки. Смяна на килима или добавяне на ламинат,паркет или теракот добавя стойност към имота.
 4. Намалете външния шум. Хората искат да чувстват дома сикато оазис. Има много начини за намаляване на шума, като изолация, монтиране надвойни прозорци и врати, поставяне на килими за минимазиране на стъпките и др.
 5. Освежете кухнята или банята. Това включва смяна на някои частиот стаята, но не и цялостно обновяване. Може да се смени подовата настилка илиплотовете. В банята може смените тоалетната, мивката или ваната. В кухнята можеда се закупят нови уреди и т.н.
 6. Цялостно ремонтирайте кухнята илибанята. Товаможе да включва добавяне на нови шкафове, плотове, подови настилки, осветителнитела, уреди, мивки, кранчета, дръжки на шкафове, вана, душ, тоалетна или смяна наоформлението на стаята.
 7. Топлоизолирайте. Има много опции за топлоизолация,която зависи от климата и района, в който се намира вашият имот. Това е дейност,която ще подобри естетичния външен вид на Вашия имот и ще помогне за намалянена сметките за комунални услуги.8
 8. Създаване на функционалнооформление / модернизиране на етажа. Например, може да премахнете стена между кухнята ивсекидневната. Може да пренаредите кухнята за освобождаване на полезнопространство. Или да се размени местоположението на две стаи, като напримерофис и трапезария, за да се създаде по-добър поток в дома.
 9. Добавете повече квадратни метри. Това не означава изграждане на пристройки към имота, а по-скоро довършване на недовършени помещения като таван или мазе, за да се добави повече жилищна площ към него.
 10. Направете цялостна реконструкция. Изцяло реконструирайте имота, като го изчистите до основи и го изградите отново с по-модерен дизайн и материали. Това със сигурност ще увеличи стойността му. Разбира се тази инвестиция и усилия са оправдани само ако успеете да го продадете за повече, отколкото той струва с включените допълнителни разходи.

Не прекалявайте с промените

В процеса на подобряване на Вашето имущество с цел увеличаване на стойността, трябва да бъдете предпазливи и да не прекалявате с подобренията. Разходите за ремонт не са оправдани, ако те не носят достатъчна възвръщаемост на инвестицията. Например, поставянето на дизайнерски поръчкови уреди в жилище, което се намира в квартал от средна класа би било прекалено.

Преди да започнете, направете известно проучване във Вашия район, за да разберете колко би струвал имотът след ремонта, известно още като „Аfter-Repair-Value” – стойност след ремонт. След като правилно оцените тази очаквана стойност, можете да извадите цената, на която сте го купили и остатъкът да се смята за максимален бюджет за ремонт и всички допълнителни разходи, като такси за финансиране, комунални разходи до продажбата и др.

Включете се в Дискусията

Compare listings

Сравни