Как да измерим бюджета си при покупка на имущество?

Когато предстои да закупим имот, много често не можем да се ориентираме в това какъв бюджет ще ни бъде необходим. Задаваме си редица въпроси и търсим отговори от познати, от интернет и, разбира се, от агенции за недвижими имоти.

 

  • Как да изчисля моя бюджет?
  • Мога ли да си позволя ипотека?
  • Какво е необходимо да направя, за да оптимизирам инвестицията си?

 

Това са някои от въпросите, които трябва да си зададем, преди да закупим новото жилище.  За щастие, съществуват редица интерактивни инструменти, които правят задачата значително по-лесна за изпълнение.

 

В тази статия ще се опитаме да дадем отговори на много от важните въпроси и се надаваме да ви бъдем максимално полезни. И така…

 

Как да изчислим бюджета си, когато искаме да закупим желан имот?

 

Пресмятането на дохода е първата стъпка към разплитането на бюджетния пъзел.

Осигурете си спокойно място и започнете да мислите за вашите приходи. Колко са в момента? Имате ли допълнителни постоянни източници на приход?

Съберете ги, а ако имате партньор не пропускайте да включите и неговите. Без значение колко незначителна е сумата, всички средства, които идват в домакинството, са важни за определянето на бюджета.

 

След като се запознахте с приходите, е време да калкулирате своите разходи.

Това може да е най-трудната задача, защото ви принуждава да погледнете открито на вашите финанси. Списъкът от разходите за домакинството е повече от наем (или ипотека) и храна. Необходимо е да включите медицинските разходи, дрехи, забавления…

 

 

Каква сума мога да взема назаем?

Преди да почукате на вратата на вашата банка, направете оценка на нетната стойност, т.е. какво остава след изваждането на дълговете (пасивите) от активите си. След това проучване ще имате възможност да получите ясна картина за цялостната финансова ситуация и при необходимост можете да направите нужните корекции.

 

Какви ще бъдат моите плащания?

 

Отговор на този въпрос можете да получите като направите проучване на база на размера на кредита, лихвения процент и периода на амортизацията. Използвайте ипотечния ни калкулатор.

 

 

Това са може би трите най-важни въпроси, които всички ние си задаваме преди да пристъпим към закупуване на имот. Разбира се, има още от типа: „колко голямо жилище искаме“, „тухла или панел“ и т.н. Но за това ще си говорим в следващ материал. А дотогава, ние от RealNet сме на ваше разположение за въпроси и консултации, потърсете ни.

 

 

 

Compare listings

Сравни