Как да изберем своя брокер

Не е лесно да изберете свой брокер. Има вероятност, при случаен избор от толкова много реклами, да оставите късмета да Ви води, а това понякога не е достатъчна предпоставка за успешна сделка. Добре е ако получите препоръка от някой Ваш познат, който вече е използвал посреднически услуги. Неслучайно казват, че най-добрата реклама, е доволният клиент. Но има начин и сами да се ориентирате правилно. Много клиенти предпочитат да се обърнат към фирми, които отдавна са на пазара, и вече са се утвърдили като име. Има агенции за имоти, които са инвестирали много и дълготрайно за създаване на своя пазарен имидж. Повечето от тях наистина са отлични професионалисти. Само като изключение може да не получите качествено обслужване от големите фирми, ако агенцията се е разраснала прекомерно и не отделя достатъчно внимание, било на по-малките като финансов интерес сделки, било на обучението на новите си попълнения от брокери. Във всеки случай обаче вероятността да сбъркате при избора си е по-малка при безспорните професионалисти. Така че се възползвайте от създалата се конкуренция в бранша, която кара всички да се съревновават с най-добрите и да повишават качеството на обслужването, което предлагат.

След като сте взели решение да използвате посредник на пазара, срещнете се с брокера, а не му диктувайте по телефона какво търсите или предлагате. Нещо повече: истинският професионалист не приема поръчки по телефона. Защо ли? Защото само личната среща ще създаде така необходимия директен контакт. Вие трябва първо да приемете човека срещу Вас, след това и неговите услуги. Той може да Ви помогне да изясните целите си и да Ви предостави алтернативи за постигането им. Добрият брокер заедно с Вас ще набележи приоритетите и ще определи стратегията Ви на пазара. Не е сериозно без подробен разговор за конкретизиране на Вашето търсене за покупка или наемане на имот да очаквате успешен маркетинг, който да го задоволи. Колкото по-взискателен е брокерът към Вас като клиент, толкова повече можете да очаквате, че така ще се отнася и към насрещните оферти, които ще Ви предложи.

Не е сериозно да се приеме оферта само по Вашето описание на продавач или наемодател, без да се коментира нейната конкурентност. Не трябва да Ви притеснява, а да приемете за напълно нормално изискването брокерът да се запознае с документите Ви, преди да предложи офертата на насрещни страни. При все по-широкото използване на интернет маркетинга, става все по-голяма необходимостта имотът да се покаже, така че позволете на брокера да направи снимки. Попитайте как и къде ще се рекламира имотът Ви и поискайте да получавате редовно информация за реакцията на пазара като насрещен интерес.

Изобщо от срещата с брокера можете да извлечете много полезна информация в какви ръце предоставяте интересите си. Използвайте максимално тази възможност. На пръв поглед за Вас също е удобно да работите без договор, така ще се чувствате по-неангажиран, но дали договорът не обвързва отговорността и на брокера? Няма нищо лошо да се интересувате дали посредникът плаща патент, или е регистриран по ДДС (това са законните начини за осъществяване на дейността). Поинтересувайте се и дали брокерът издава фактури или е част от т.нар. „сенчеста икономика”.

Включете се в Дискусията

Compare listings

Сравни