Сравнете Обявите

Как да изберем своя брокер

Не е лесно да изберете свой брокер. Има вероятност, при случаен избор от толкова много реклами, да оставите късмета да Ви води, а това понякога не е достатъчна предпоставка за успешна сделка. Добре е ако получите препоръка от някой Ваш познат, който вече е използвал посреднически услуги. Неслучайно казват, че най-добрата реклама, е доволният клиент. Но има начин и сами да се ориентирате правилно. Много клиенти предпочитат да се обърнат към фирми, които отдавна са на пазара, и вече са се утвърдили като име. Има агенции за имоти, които са инвестирали много и дълготрайно за създаване на своя пазарен имидж. Повечето от тях наистина са отлични професионалисти. Само като изключение може да не получите качествено обслужване от големите фирми, ако агенцията се е разраснала прекомерно и не отделя достатъчно внимание, било на по-малките като финансов интерес сделки, било на обучението на новите си попълнения от брокери. Във всеки случай обаче вероятността да сбъркате при избора си е по-малка при безспорните професионалисти. Така че се възползвайте от създалата се конкуренция в бранша, която кара всички да се съревновават с най-добрите и да повишават качеството на обслужването, което предлагат.

След като сте взели решение да използвате посредник на пазара, срещнете се с брокера, а не му диктувайте по телефона какво търсите или предлагате. Нещо повече: истинският професионалист не приема поръчки по телефона. Защо ли? Защото само личната среща ще създаде така необходимия директен контакт. Вие трябва първо да приемете човека срещу Вас, след това и неговите услуги. Той може да Ви помогне да изясните целите си и да Ви предостави алтернативи за постигането им. Добрият брокер заедно с Вас ще набележи приоритетите и ще определи стратегията Ви на пазара. Не е сериозно без подробен разговор за конкретизиране на Вашето търсене за покупка или наемане на имот да очаквате успешен маркетинг, който да го задоволи. Колкото по-взискателен е брокерът към Вас като клиент, толкова повече можете да очаквате, че така ще се отнася и към насрещните оферти, които ще Ви предложи.

Не е сериозно да се приеме оферта само по Вашето описание на продавач или наемодател, без да се коментира нейната конкурентност. Не трябва да Ви притеснява, а да приемете за напълно нормално изискването брокерът да се запознае с документите Ви, преди да предложи офертата на насрещни страни. При все по-широкото използване на интернет маркетинга, става все по-голяма необходимостта имотът да се покаже, така че позволете на брокера да направи снимки. Попитайте как и къде ще се рекламира имотът Ви и поискайте да получавате редовно информация за реакцията на пазара като насрещен интерес.

Изобщо от срещата с брокера можете да извлечете много полезна информация в какви ръце предоставяте интересите си. Използвайте максимално тази възможност. На пръв поглед за Вас също е удобно да работите без договор, така ще се чувствате по-неангажиран, но дали договорът не обвързва отговорността и на брокера? Няма нищо лошо да се интересувате дали посредникът плаща патент, или е регистриран по ДДС (това са законните начини за осъществяване на дейността). Поинтересувайте се и дали брокерът издава фактури или е част от т.нар. „сенчеста икономика“.

img

Инна Йотова

Подобни публикации

Как да направим малкия апартамент да изглежда по-голям?

Наличието на малък апартамент без достатъчно...

Продължете да четете
RealNet
от RealNet

Как да измерим бюджета си при покупка на имущество?

Когато предстои да закупим имот, много често не можем...

Продължете да четете
RealNet
от RealNet

Никога не е късно да инвестирате в недвижими имоти

„Най-доброто време за засаждане на дърво е било преди...

Продължете да четете
RealNet
от RealNet

Включете се в Дискусията

EN/RU