Как да изберем най-подходящия агент за недвижими имоти?

Без значение дали продавате за първи път или сте натрупали солиден опит в тази сфера, продажбата на имот може да бъде дълъг и сложен процес. Не е странно, че 90% от продавачите избират да практикуват тази дейност с помощта на агент по недвижими имоти.

Следните съвети ще ви помогнат да откриете най-подходящия агент по недвижими имоти:

1. Стартирайте собствени пазарни проучвания

Проверете лично местния пазар на имоти. Наблюдавайте случващите се промени около квартала ви, тъй като 15% от продавачите намират агенти от знаците по вратите за продажба, а други 25% наемат агент, препоръчан от свои близки и познати.

2. Сравнете агентите по недвижими агенти по рейтинги, рецензии и референции

Сравнете избраните агенти по недвижими имоти онлайн.Онлайн ревютата са отлично решение. Прочетете мненията във вашия район и вземете под внимание отношението на агента към негативните отзиви.

3. Интервюирайте поне три агенции по недвижими имоти

Бъдете добре подготвени с подходящи въпроси по време на интервюто.Честа грешка е наемането на първия агент, когото срещнете. 60% от продавачите поемат риска да не сполучат като наемат първия клиент, привлякъл вниманието им. Комуникирайки с повече от един агент, имате възможността да сравнявате и контрастирате и да прецените кой е най-подходящият за вас. Влезте в ролята на работодател и вземете правилното решение спрямо целите, които сте си поставили.

4. Задайте правилните въпроси:

Какъв опит имате в областта на недвижимите имоти? Работите предимно с купувачи или с продавачи? С колко активни клиенти сте ангажирани на ден? Каква е вашата специалност? Какъв подход ще използвате за продажба на моя имот?

5. Бъдете с ясни очаквания при наемане на агент по недвижими имоти

Определете предпочитанията си за комуникация. Едно от най-честите оплаквания от страна на купувачите и продавачите е липса на комуникация с агента. Уверете се, че сте на едно и също мнение с него и обсъдете как ще ви информира за случващото се около продажбата.Ако предпочитате да общувате с имейли, но на агента му е по-удобно да ви се обажда по телефона или ако имате много неизяснени въпроси и очаквате бързи отговори, но той прецени да ви предоставя резюмирана информация на всеки две седмици, то явно все още не сте намерили агент, който да удовлетворява нуждите ви.

Обсъдете стратегията за продажба. От съществено значение е с вашия бъдещ агент да гледате по един и същи начин на продажбата на вашия имот и да имате ясна представа относно етапите, през които трябва да преминете.

Бъдете сигурни, че сте се уточнили всички важни подробности. Договорете се в писмен вид за процента на комисионна, определен бюджет и срок на договор (т.е. какво се случва, ако имота ви не е продаден след определен период от време).

И за финал, да обобщим. Най-подходящият агент трябва да притежава следните качества:

• Предварително е подготвен с пълната информация за продажбата на вашия имот;

• Положителни онлайн рейтинги, рецензии и референции;

• Отличен подход за продажба;

• Професионално отношение към отрицателните отзиви;

• Изградени умения в преговарянето и в успешното справяне с текущи проблеми;

• Взима под голямо внимание вашите потребности.

Ако сте се доверили на RealNet за да преминете през процеса безпроблемно, изберете един от нашите агенти тук.

Compare listings

Сравни