Имоти под наем – пазете се от измамни оферти и брокери!

 След като сте избрали желаните райони и сте наясно с големината на търсеното жилище, както и ориентировъчната цена, остава най-трудното – намирането на подходящите предложения. На пръв поглед задачата е лесна – интернет, вестници, разлепени в района обяви…

Търсенето в мрежата е най-удобно: може да видите снимки на предлагания имот, на обзавеждането, описанието не е в телеграфен стил, както в обявите в пресата. Но тук има някои особености и опасности, на които ще ви обърнем внимание. А, това са фалшивите обяви за имоти под наем – рекламира се атрактивен имот на много изгодна цена. На снимките всичко е супер, офертата е прекрасна. Обикновено като лице за контакт е посочена не агенция за недвижими имоти, а име на брокер. Целта е да бъде привлечено вниманието на клиента. Решавате да позвъните и уговорите оглед.

От този момент са възможни три различни сценария:

        а. На посочения телефон за връзка не ви отговаря никой. Вие продължавате да звъните на други обяви и да водите разговори с частни лица или посредници. След което, получавате обаждане на телефона си от друг номер, от “брокер”, който не казва името си или фирмата, за която работи. Разчитайки, че сте контактували с голям брой хора и трудно ще се ориентирате точно за коя оферта сте позвънили, той ви обяснява, че сте звънели от този телефон за обявата за наем, без да конкретизира за кое жилище става въпрос. Пита ви какво точно търсите и ви предлага реални оферти за наем, които може да ви покаже. Фалшивата обява играе ролята на примамка, разкриваща вашия телефонен номер и вида на търсения от вас имот. Реално ви се предлагат съвсем други имоти, които нямат нищо общо с гледаната от вас обява.

        б. Свързвате се с брокер на посочения телефон. Обяснявате за коя обява се интересувате.  Той ви отговаря, че за съжаление точно това жилище, вече е наето, или че за него има оставено капаро от наематели и той не може да ви го покаже.

Но има една или няколко “съвсем нови” оферти за аналогични апартаменти и няма проблем да ви организира огледи. Разбира се, всички те нямат нищо общо с предпочетената от вас фалшива обява, за която се обаждате, освен големината и района. Но така и така вече говорите … защо да не видите какво ще ви предложи?

       в. Докато в предните два възможни сценария наемателят просто се подвежда и осъществява огледи със случаен посредник, в чийто клиент се превръща, позвънявайки на фалшивата обява, в този рискът за загуба на пари не е малък.

 

Как може да се развие действието? 

При всяко положение ви обясняват, че в момента собственикът е извън града или страната, за седмица или десет дни, и не може да се сключи договор за наем. В случая на фалшивата обява посредникът “няма ключ” и не може да ви покаже жилището.

Другата възможност е публикуваната обява и снимки да са на реален апартамент, който обаче не се дава под наем, но брокерът има достъп до него за огледи. Така или иначе интересът към офертата е много голям от страна на други клиенти, които всеки момент ще оставят капаро на посредника и ще ангажират имота. Начинът вие да го наемете е просто да ги изпреварите!

Схемата е лесна – оставяте някаква сума като гаранция, че няма да се откажете, брокерът спира предлагането на офертата до връщането на собственика, след което подписвате договора за наем и получавате ключовете.

Разбира се, получавате документ за плащането – договор, разписка или приходен касов ордер. Нашият съвет е – забравете за тази оферта и този посредник на мига!  Бъдете сигурни, че документът, който ви се предлага като гаранция, е юридически перфектно изготвен и съдържа клаузи, които са в полза на брокера. Ако се хванете на уловката, вие решавате, че проблемът с наема е решен и просто трябва да изчакате връщането на собственика за съответния период от време. През това време брокерът или се спотаява и когато се свържете с него ви уверява, че всичко е наред и чакате заедно, или след няколко дни ви обяснява, че се е чул със наемодателя, който “май” се колебае дали да даде квартирата на тази цена, дали изобщо да дава жилището под наем, или някаква измислена история, която да ви наведе на мисълта, че сделката ви не е абсолютно сигурна по вина на собственика, чиито очи не сте виждали и с когото не можете да контактувате. Но така и така сте дали някаква сума, защо докато чакате да не погледнете “за всеки случай” някои други жилища?

Така се превръщате в един от сигурните клиенти на посредника за известно време. И ако случайно не харесате друга оферта, започва ходене по мъките за връщане на дадената сума.

Повярвайте, описаните схеми за подвеждане на наематели реално работят. Разбира се, в тях не участват утвърдени агенции за недвижими имоти, които професионално развиват бизнеса си.

Ако сте решили да търсите имот под наем с посредник, избирайте внимателно с кого работите. Не искате да сте един от измамените, нали?

Включете се в Дискусията

Compare listings

Сравни