Недвижимите имоти като инвестиционна възможност

През последните години интересът към инвестиция в недвижими имоти у нас значително се повиши. До голяма степен политиките на банките с все по-добрите условия, които предлагат при ипотечното кредитиране и все по-ниските лихви по депозитите, обуславя този завишен интерес. 

В какъв
имот да инвестирам

При инвестицията в недвижим имот трябва да се подхожда разумно и внимателно, за да се избегне горчивият опит от последната криза. Като при всяка друга инвестиция има основни моменти, с които следва да се съобразите.

Най-честият избор е в покупка на апартамент с цел отдаване под наем. В този случай може да се закупи обзаведено жилище, което вече е отдадено под наем или да се инвестира в имот в новострояща се сграда. Новите сгради дават възможност жилището да бъде завършено и обзаведено така че после да се отдаде срещу по-висок наем.

При покупката на офис или бизнес площи като магазин, заведение и др. обикновено се влагат повече парични средства, тъй като цените на квадратен метър при тях са по-високи.

Инвестицията във ваканционен имот изисква по-дългосрочен период, за да има добра възвръщаемост на вложените средства. Трябва да се отчете сезонността и таксата за поддръжка на комплекса, дали да е краткосрочен или дългосрочен наем, средствата за поддръжка и освежаване между наемателите и др.

dohodnost

доходност от инвестиция в недвижим имот

При инвестицията в недвижим имот трябва да се подхожда разумно и внимателно, за да се избегне горчивият опит от последната криза. Като при всяка друга инвестиция има основни моменти, с които следва да се съобразите. 

Отдаване под наем

Най-очевидното, за което всеки от нас се сеща е дохода от отдаване под наем. Въпреки че жилища под наем се търсят в повечето градове в България, най-големите и развити пазари на наеми са в София, Пловдив, Варна и Бургас. Съществува един мит, че добра възвращаемост от недвижим имот е ако инвестицията се изплати за около 15 години, реалността обаче е друга.

С нарастването на цените на имотите през последните няколко години, което не се компенсира изцяло с растежа на наемите, средната брутна доходност за столицата и останалите големи градове е около 5%. Разбира се варира между 4% и 6% за различните райони, типове строителство, големина на имотите и други фактори. Това означава, че възвращаемост от  наеми е за около 20 години, а когато се прибавят разходите като данъци, поддръжка, ремонти и други, средната нетна доходност става между 4% и 5%.

Данните в световен мащаб показват, че ръстът в цените на наемите значително превишава ръста на инфлацията. Това води до доста добра доходност от инвестицията в недвижими имоти, която всеки инвеститор постига в последните 30 години.

 

Капиталова печалба

Поради отдавна наложено в обществото ни схващане, че имот не са продава, освен при нужда, някои инвеститори пренебрегват втория основен източник на доходи – капиталовата печалба. Тя се формира от разликата между покупната и продажната цена на имота и въпреки кризите, които неминуемо съпътстват икономическия живот, най-често на 10 годишна база се формира печалба.

Какво трябва да имате предвид

При инвестиция

с Кредит

Доста често у нас инвестицията в недвижим имот се прави чрез ипотечен кредит. Когато теглим ипотечен кредит е добре да се придържаме към правилото, че вноската не бива да надвишава 30% от генерирания доход. Обикновено при покупка на недвижим имот се изискват между 10 и 30% първоначална инвестиция със собствени средства, а останалата сума може да се вземе под формата на кредит от банка. Когато става дума за инвестиция, от която да получавате наеми, времето за поддръжка на имота и комуникация с наематели например не трябва да се подценява.

Какви са рисковете при инвестиране в недвижим имот?

Най-важното, което трябва да имаме предвид е, че инвестицията в недвижими имот не е толкова бързо ликвидна колкото други инвестиционни възможности. Както и, че стойността на недвижимите имоти може да не е само повишаваща се. Не трябва да забравяме, дълговата криза от 2008 г., когато някои инвеститори вземаха заеми на стойност 110 – 120% върху стойността на имотите си, за да покрият други разходи, водени от вярата, че цената им непрекъснато ще се покачва.

 

Добрата инвестиция зависи от детайлното проучване на пазара на недвижими имоти към момента на покупка и прогнозите за бъдещото му развитие. Нашата препоръка е да не се консултирате със съседи, а с експертите на RealNet, които могат да Ви запознаят детайлно с актуалните цени на имотите и съответните наеми.

поискайте консултация с един от нашите експерти


Compare listings

Сравни